Geen categorie

HISTORIE ROGELLI VELDTOERTOCHT

By 17 december 2018 No Comments

HISTORIE ROGELLI VELDTOERTOCHT

FC Brabantia kent een rijke historie gekenmerkt door de vele activiteiten waarbij de vereniging de initiatiefnemer was. Elders op deze website kun je dat allemaal nalezen.

Eén van de belangrijkste en meest aansprekende initiatieven was wel de organisatie van de veldtoertocht, welke haar geboorte kende in het jaar 1979.

Onderstaand geeft de voorzitter van de veldtoertocht commissie, Jos van Ginneken, in het kort de geschiedenis van deze veldtoertocht weer vanaf het begin tot het 40e levensjaar van deze tocht.

De liefde voor het veldrijden bij Brabantia is geboren uit het winterprogramma van de club. Het programma bestond oorspronkelijk uit wandelen en hardlopen.

Al snel werd daar het fietsen door het veld, bos en heide aan toegevoegd. Er werden door de leden snel wat oudere fietsen opgetuigd, met en zonder diverse attributen en weg was men. Het was de bedoeling om op deze manier de winter door te komen; de combinatie van het lopen en fietsen zorgde er voor dat men bij het begin van het wegseizoen toch een redelijke basisconditie had.
Het werd eenvoudig onder elkaar vanuit de club geregeld en was dan ook bedoeld voor de clubleden. In die tijd waren de mogelijkheden onbeperkt; men kon rijden waar men wilde. Het maken van een pad behoorde toen nog tot de mogelijkheden.

We spreken over de jaren 70/80; toen was geluk nog heel gewoon, zeker op de Rucphenseheide. Eind jaren 70, begin jaren 80 begon men hier en daar met het organiseren van een veldtoertochtje, ook bij Brabantia. De belangstelling bestond  uit eigen leden met enkele buitenstaanders. Er was weinig nodig en het organiseren was eenvoudig; niemand bemoeide zich er mee, ook de NTFU niet.

De tijden zijn veranderd, het opgetuigde oud frame werd vervangen door de cross-fiets en de mountainbike, met de modernste middelen.
De vele fietsclubs hebben de veldtoertochten/mountainbiketochten omarmt, zij organiseren zelf een tocht of nemen deel aan.

Bij Brabantia is dat net zo, stapje voor stapje hebben we de organisatie verbeterd.
De concurrentie werd groter en groter en om te overleven moet je proberen de beste te zijn, daar hoort vernieuwen bij!

Na het overlijden van Giel Lambregts in 1993 heeft Brabantia op eigen initiatief, in overleg besloten de veldtoertocht een naam te geven,  ”Giel Lambregts ”  VTT.
Hij was de man, die met een hakmes, het bos introk voor een 1 e verkenning om de paden vrij te maken van overhangende takken. Op een dag kwam Giel terug van zo’n verkenning en hij vertelde dat hij een nieuwe route had gevonden. Een route waar nog nooit iemand geweest was. “Daar buigen de bomen nog voor de mensen” zei hij.
De organisatie is gegroeid tot wat het nu is, met alles erop en eraan.
Bij de 38e uitgave van de ”Giel Lambregts” VTT in december 2017 hadden we ruim 80 vrijwilligers in de organisatie, die er voor gezorgd hebben dat onze tocht organisatorisch weer een succes is geweest.

Onze tocht is een begrip in de gemeente Rucphen en ver daarbuiten, men spreekt van:  ”Een van de best georganiseerde tochten van Nederland”.

Het streven is altijd geweest het financiële risico voor de vereniging zo klein mogelijk te maken; een manier om dat te bereiken is o.a. sponsoring.
Voor de 39 e V.T.T. op 2 december 2018 hebben we een volgende stap in deze richting gezet.

In overleg hebben we  Rogelli Sportswear  uit St. Willebrord bereid gevonden zijn naam aan onze tocht te verbinden.
Onze  V.T.T. krijgt dus een nieuwe naam, namelijk: ROGELLI  VELDTOERTOCHT.

september, 2022

Geen evenementen

SPONSOREN   FC BRABANTIA

 

[gs_logo sponsoren fc brabantia = ”slider1 ″]

Wil je een keer vrijblijvend meefietsen?

Kijk op het rittenschema, kom naar Laco sportcentrum De Vijfsprong en fiets mee.

Eerstvolgende Brabantia clubrit

september, 2022

Geen evenementen

X