Geen categorie

VERSLAG ROGELLI VELDTOERTOCHT 2018

By 18 december 2018 No Comments

VERSLAG ROGELLI VELDTOERTOCHT 2018

Door de commissie voorzitter Jos van Ginneken

Dit jaar voor de eerste keer draaide de organisatie onder de nieuwe naam Rogelli VTT.

Nadat de verplichte figuren zijn afgewerkt, zoals aanpassen van het draaiboek, reserveren Laco, aanvragen vergunningen en dranghekken, kunnen we even ademhalen en op vakantie.

Daarna zijn we begonnen met het aanpassen van de route die, i.v.m. de plotselinge wijziging bij de vorige tocht, te kort bleek te zijn. We komen dan op een heel ander tijdstip in het bos, heel anders en dit jaar zeer droog.

In september wordt het eerste overleg gepland met de veldtoertochtcommissie.
Ook worden de mails verstuurd naar de leden en aangeworven vrijwilligers van de vorige tocht. Dan begint het ondankbare werk, het aanvullen van de ontstane vacatures op de oversteekposten en medewerkers in- en buiten
”De Vijfsprong”.
De wens van de veldtoertochtcommissie en bestuur is om nog meer leden warm te maken voor ons enige grote evenement dat we volgend jaar voor de 40 e maal hopen te organiseren en als het even kan onder betere weers- omstandigheden. Aan het uitbreiden en onderhouden van de contacten wordt heel het jaar gewerkt, echter in deze perioden worden ze geactiveerd.

De voor aankondiging van onze tocht naar een groot aantal NTFU verenigingen in het gehele land wordt bij Brabantia als belangrijk ervaren evenals de definitieve aankondiging met poster in november als herinnering en planning naar diezelfde clubs. Gevoelsmatig zeg ik met succes.

Na het wegseizoen begin oktober starten we met het praktische gedeelte, de verkenningen van de route. De bedoeling is dat we daar de nodige aandacht aan besteden. Dit jaar zijn er weer enkele kleine wijzigingen in de route opgenomen. De route, het uitpijlen, narijden, de patrouille op de route, oversteekposten, de bostent, zijn de belangrijkste onderdelen in de organisatie. Dat zijn de onderdelen die de deelnemers aanspreken en de kwaliteit van de tocht bepalen. Voeg daarbij de ambiance in en om ”De Vijfsprong” en je hebt een tocht die steeds meer draagkracht en bekendheid krijgt in de gemeente Rucphen en ver daarbuiten.

Op donderdag 29-11-2018 wordt de Rogelliboog afgeleverd bij ”De Vijfsprong”, precies op tijd kunnen we beginnen met de proefopstelling van de boog, we laten niets aan het toeval over. De opslag wordt leeg gehaald en op vrijdag- morgen wordt definitief begonnen met de opbouw. Het inrichten van de fietsen- stalling is een heel karwei en zwaar werk voor het aanwezige groepje, versterking zou geen overbodige luxe zijn.

Het opzetten van de bostent op het landgoed is een happening bij goed weer, de bevoorrading volgt later.

Zaterdag trekt de uitzetploeg het bos in. Deze dag staat geheel in het teken van het uitzetten van de tocht, het bewegwijzeren met onze prachtige pijlen is het belangrijkste gedeelte van de voorbereiding. Niet goed uitzetten betekent een slechte tocht. Als dan op zondagmorgen de uitzetploeg in het donker vertrekt om de route nogmaals na te rijden en de splitsingsborden worden geplaatst, de bostent, de oversteekposten zijn bezet, dan pas kunnen we de voorbereidingen afsluiten.

Inmiddels, zondagmorgen valt zachtjes de regen neer als we ”De Vijfsprong” en het terrein proberen om te toveren tot een plaats met uitstraling voor de deelnemers, onder deze omstandigheden is dit een lastige opdracht die we zo goed mogelijk proberen te volbrengen. We mogen zeggen dat dit weer aardig gelukt is. Om 7.30 uur melden zich de eerste deelnemers.

Dit jaar, met dit weer komt het maar langzaam op gang, begrijpelijk. Het is voor de deelnemers een barre tocht geworden, loodzwaar.
Een deelnemer verwoorde het als volgt: “Het enige lichte punt op de route was de rustplaats”.

Bijzonder was wel dat de reacties achteraf positief waren, zeer mooie route, alles zit er in, met dit weer loodzwaar, een uitdaging, we komen volgend jaar zeker weer terug. De stemming achteraf bij het genot van een kop soep en een drankje was dan ook opperbest.

We mogen trots zijn op alle leden en vrijwilligers die hun medewerking aan onze 39e Rogelli Vtt hebben verleend, iedereen heeft zijn of haar verantwoordelijkheid genomen. Dit heeft als resultaat gehad dat we met z’n allen een goed georganiseerde tocht aan de deelnemers hebben kunnen presenteren, een tocht zonder incidenten of ongelukken, chapeau.
Hopelijk werpt dat z’n vruchten af in de toekomst.

Het enige wat ons nog rest is de afronding, die nog een week in beslag zal nemen en de evaluatie, daarna beginnen de plannen weer voor de 40 e editie.

VTT Commissie

J. v. Ginneken.

Wil je een keer vrijblijvend meefietsen?

Kijk op het rittenschema, kom naar Laco sportcentrum De Vijfsprong en fiets mee.

december, 2022

Geen evenementen

X