UA-134167925-1
Archief Toernieuws

BLIK IN DE NATUUR door Jos van Ginneken

By 27 maart 2019 No Comments

Blik in de natuur

door Jos van Ginneken

Excursie door Landgoed Schijf, bekend van en onderdeel van onze Rogelli veldtoertocht.

Toen ik het bericht las in de krant, wandeling Landgoed Jachthuis Schijf georganiseerd door heemkundekring Swerter Scive, dacht ik daar moeten we als bevoorrechte gebruiker bij zijn, vertrek bij de kerk in Schijf.

Zo’n drukte had ik niet verwacht, 130 personen, het leek wel een processie. Het landgoed, voordat de huidige eigenaar het kocht, was het eigendom van de Belgische familie Calier. Vele jaren terug toen F.C.Brabantia een winter- programma had met crossen, zoals men dat toen noemde en wandelen, zijn we er een keer weggestuurd door de eigenaren. Het was toen en nu nog steeds privéterrein en dus verboden toegang.

Bij de ingang van het landgoed werden we opgewacht door de rentmeester, hij zou uitleg geven over de laatste ontwikkelingen op het landgoed en de voorzitter van de heemkundekring over de geschiedenis.

Vele jaren kon de natuur z’n gang gaan op het landgoed, maar zeven jaar geleden is er gestart met de uitvoering van een beheerplan. De resultaten zijn al zichtbaar, her en der komen heide, paddenstoelen en schimmels terug.
Er zijn weer meer vogelsoorten, dassen reeën en zelfs boommarters te zien.
Ook is duidelijk het verschil tussen bossen met inheemse dennen en het gebied met Douglas bomen voor de houtproductie.

Bij het bevorderen van de biodiversiteit zijn koeien en varkens ingezet en in de zomer ook schapen. Deze dieren zorgen voor begrazing en woelen de grond om en verspreiden de zaden. Het knorrende en woelende orange-roodharige  varkensras heeft het er geweldig naar z’n zin. Het ras Tamworth is een oud Engels winterhard varkensras. Als we dan verder wandelen zien we de aanwezige stuifduinen, deze zijn ontstaan voor de bebossing in de jaren dertig en zorgen voor het glooiende landschap.

Bijzonder op het landgoed is de aanwezigheid van een natuurlijke omwalde laagte, waarschijnlijk een pingoruine, die ontstaan is in de ijstijd.

Het bestaan van dit fenomeen was bij weinige bekend zo bleek.
Het Jachthuis gebouwd in 1928 wordt door de huidige eigenaar gebruikt als familie verblijf en voor vergaderingen en bijeenkomsten.

Na de bezichtiging op een veilige afstand van het geheel gerenoveerde Jachthuis, lopen we langs het aangelegde ven dat dienst doet als drinkplaats voor de dieren. Aan het einde van de wandeling houden we halt bij de kapel, gebouwd in 1937 door de familie Calier voor de overleden familieleden.

In goede staat en nog niet zo lang geleden voorzien van nieuwe dakbedekking, het riet ziet er nog betrekkelijk nieuw uit.
Na deze bezichtiging lopen we het bos uit en keren terug naar Schijf-dorp. Het is een mooi gebied waar wij met onze tocht over razen en zeker de moeite waard om het eens van een andere kant te belichten.

Mochten we ooit toestemming krijgen om met onze MTB route op het landgoed een ommetje te maken, dan weet ik de weg.

Jos van Ginneken.

mei, 2019

25mei08:3013:00Clubrit 2019: VliettochtKlik voor meer details.

26mei09:0012:30Clubrit 2019: Essense HoekKlik voor meer details.

X