Archief ToernieuwsBlog

LENTEKLEURENTOCHT 13 APRIL 2019 door Jos van Ginneken (blog)

By 14 april 2019 One Comment

Lentekleurentocht

verslag van Jos van Ginneken

Zaterdagmorgen 13 april staat de lentekleurentocht op het programma.

Deze tocht is een kopie van de herfstkleurentocht, net zoals in de herfst heb je nu ook een grote variatie in kleuren.
Half negen vertrek, het is nog lang geen zomer, als ik een beetje overdrijf kun je zeggen het is berekoud. Maar met onze clubkleding kunnen we deze temperatuur wel aan, als je de goede kledingkeuze gemaakt hebt.

Daar de belangstelling deze morgen niet optimaal is gaat de voorkeur uit om samen te rijden.

We vertrekken via Rucphen door het centrum, bij de rotonde recht door rijden we de Gebrande Hoefstraat in. We passeren de ”Gebrande Hoef ” en slaan bij de knipperbol linksaf. Via de Langendijk bereiken we de Achtmaalsebaan, oversteken linksaf het fietspad op, met licht wind voordeel richting de Lange Schouw. Halfweg rijden we linksaf de Nederheidsebaan in, we bereiken Schijf. We verlaten het centrum en rijden via de Schijfsebaan naar de Zundertseweg, hier steken we over en nemen het fietspad richting
de enige berg in het parcours, Scherpenberg. Net voor de top rijden we rechtsaf het Moervenstraatje in. Via landelijke wegen hebben we hier een mooi uitzicht op de omgeving en bereiken we ”De Wildert ”, een gebied bij vele bekent om de beukenlaan en in de directe omgeving het Padvindersven
en de Pannenhoef. Hier spatten de kleuren in het rond.

Er wordt besloten om de kern van Rijsbergen te mijden dus draaien we de Tiggelsebergstraat in. Met een kleine rechts – links manoeuvre en op de koop toe een moeilijk fietspad, bereiken we Rijsbergen. Bij de rotonde rechtdoor, we laten Lidl rechts voor wat het is en rijden de brug over het Kruispad op.
Via Oekel bereiken we het viaduct over de E-19 en gaan daarna rechts af.
We rijden Meersel – Dreef binnen en bereiken koffiehuis Martens.

Hier worden fietsgroepen verwend met een tweede kopje koffie gratis. Na de verdiende rust rijden we via Galder, richting Breda. We passeren De Klokkenberg en bij Bouvigne slaan we linksaf de Huisdreef in, Mastbos. We volgen deze weg door het bos en draaien einde weg bij Hotel Mastbos de Burgemeester de Manlaan in, eens de villawijk van Breda. We volgen de Overaseweg, even voorbij Hoeve Overa rijden we rechtsaf we beklimmen het viaduct over de A16 en bereiken Effen. Op de rotonde wordt in de praktijk gebracht hoe het samenspel tussen automobilist en fietser in goede orde kan verlopen, chapeau. Via het landelijk gebied de Rith en Vuchtschoot draaien we linksaf de Hilsebaan op. We nemen de 2e straat links, gewijzigde route, en bereiken de Hoge Bremberg. Nu hebben we geen tijd voor een bezoek aan de boerderij De Santspuy, asperges en wijn. De Zandspui is genoemd naar de spui in de Turfvaart, die diende om de waterstand te regelen. De Turfvaart afvoerkanaal voor de turf naar Breda. Omdat deze spui op de zandgrond was aangelegd werd dit gebied de Zandspui genoemd. Einde weg oversteken links daarna rechtsaf, we zijn aangekomen op de Klappenberg, buitengebied van Etten-Leur en bekent van de moord op de Klappenberg in 1826.
En niet te vergeten de streek waar Kees Maas is opgegroeid, 40 jaar speaker van wielerwedstrijden, bekend in binnen- en buitenland.

Via het Muizenstraatje rijden we Sprundel binnen, we bereiken de Bredasebaan en via het buitengebied van Sprundel en de passage van de A58 rijden we het buitengebied van Hoeven binnen.
We passeren Breda International Airport, voorheen vliegveld Seppe en zien de ontwikkelingen  van Seppe Airparc, rondvlucht op een andere keer. Bij de rotonde links, beklimming viaduct over de A58. In de afdaling passeren we links het landgoed Maple Farm met de beeldentuin ”De Beeldenstorm”

Na enkele kilometers wordt Rucphen bereikt de eindbestemming en startplaats van deze clubrit.

Tochtencommissie bedankt voor dit alternatief  op de Herfstkleurentocht, een rit in de zelfde omgeving maar op een ander tijdstip geeft toch weer een ander beeld van onze mooie omgeving. Tevens is met deze rit het bewijs geleverd dat beide groepen samen kunnen rijden als de voorrijders de snelheid aanpassen en de groep bij elkaar houden, chapeau.

Jos van Ginneken

september, 2022

Geen evenementen

One Comment

  • Anton Verpaalen schreef:

    Jos, bedankt voor het mooie verslag en de historische tekst en uitleg op een aantal plaatsen!!

X