UA-134167925-1
Belangrijk nieuws

PAS OP VOOR DE EIKENPROCESSIERUPS

By 28 juni 2019 No Comments

Pas op voor de eikenprocessierups

In de maanden mei tot en met juli komt het leger van de eikenprocessierups tevoorschijn en kan voor behoorlijke huid- en oogirritatie zorgen. Hoe kun je je ertegen beschermen en wat kun je doen als je er al last van hebt?

Eind februari wacht de eikenprocessierups nog rustig af in een ei. Wanneer ze deze verlaten, gaan ze op reis van het nest naar de kruin van de eikenboom. Met z’n allen lopen ze, in april en mei, kop aan staart de bomen in. Honderdduizenden haren per beest, waarvan er een paar duizend afwaaien en meegevoerd door de wind op je huid kunnen landen of in je ogen, keel en longen.

Eiwitcocktail

Als je met deze haren in aanraking komt, heb je een mechanische irritatie, vervolgens breken de punten af, waardoor er een eiwitcocktail vrijkomt die histamine vrijmaakt in het lichaam, chemische irritatie. De histamine veroorzaakt een allergische reactie.

De meeste krijgen jeuk, na een paar uur ontstaan roodheid en bultjes. Je kunt ook irritatie aan je ogen krijgen in de vorm van jeuk en conjunctivitis (oogslijmvliesontsteking), en sommige ondervinden last van jeuk of irritatie in de keel. Bij een enkeling ontstaan longproblemen, gevolgd door een astma-aanval.

Een levensbedreigende, allergische reactie ( anafylactische reactie) komt niet voor, waarschijnlijk omdat de brandharen geen echte allergische reactie, maar een pseudoallergische reactie oproepen.

Tips

  • Bescherm je zo goed mogelijk door arm- en beenstukken te dragen, een zo groot mogelijke bril (1-lenssysteem) en een piratendoekje onder de fietshelm
  • Na het fietsen goed douchen en afspoelen met water en zeep. Ga niet schrobben, want dan verhevig je de reactie. De huid niet droog wrijven, maar deppen of föhnen
  • De huid na het douchen zachtjes insmeren met aftersunmilk
  • Was je kleding die in aanraking is geweest met de haren op 60 graden
  • Helpt dat allemaal niet voldoende, vraag dan aan de huisarts om een anti-allergiepil die je dagelijks (in het rupsenseizoen van mei t/m juli) moet innemen

juli, 2019

20jul08:3012:00Clubrit 2019: Perron NoordKlik voor meer details.

21jul09:0012:00Clubrit 2019: AchtmaalKlik voor meer details.

27jul08:3012:00Clubrit 2019: AlphenKlik voor meer details.

28jul09:0012:00Clubrit 2019: PutteKlik voor meer details.

Wil je een keer vrijblijvend meefietsen?

Kijk op het rittenschema, kom naar Laco sportcentrum De Vijfsprong en fiets mee.

juli, 2019

21jul09:0012:00Clubrit 2019: AchtmaalKlik voor meer details.

X