Archief Toernieuws

NIGHT RIDES OP DE MOUNTAINBIKE

By 5 november 2019 No Comments

Night Rides op de Mountainbike

Nightrides zijn booming. Er worden steeds meer mountainbiketochten in het donker georganiseerd waarbij je naast bomen, wortels, afdalingen, klimmetjes, mul zand nog een extra obstakel moet overwinnen: de duisternis. Hierbij een aantal tips.

1. Zorg voor voldoende verlichting

Schaf een goede mountainbike lamp aan. Waar je normaal genoegen neemt met zichtbaar zijn, heb je nu echt wat meer lumen nodig om zicht te hebben. Een lamp met 700 á 800 lumen is minimaal nodig om veilig door het bos te fietsen. Richt de lamp zo dat je minimaal 15 meter voor je fiets kunt kijken. Dan heb je, mits je niet te hard fietst, genoeg tijd om te reageren op bochten of obstakels. De beste combi is een lamp op je stuur en eentje op je helm. Vergeet bovendien dat achterlampje niet zodat je goed zichtbaar bent voor medebikers. Overdrijf niet met verlichting. Lampen met 2.500 lumen zijn overdreven en je verblind andere fietsers.

2. Draag reflecterende kleding

Draag natuurlijk goede fietskleding die zweet afvoert en winddicht is zodat het niet koud is. Houd er rekening mee dat de meeste nightrides op de toertochten kalender in de herfst en winter plaatsvinden. Kleed je warm aan. Zorg er bovendien voor dat je reflecterende kleding draagt. Je bent dan zichtbaar voor andere fietsers en, op de terugweg, voor automobilisten en andere weggebruikers.

3. Zorg dat je bereikbaar bent

Fietsen in het donker is een extra obstakel. Een stuurfoutje is zo gemaakt. Mocht er iets gebeuren dan wil je bereikbaar zijn en hulp in kunnen roepen. Neem een mobiele telefoon mee en zorg dat je iemand hebt verteld dat je aan het nightriden bent en waar je dat gaat doen. Safety first!

4. Fiets samen

Ga niet alleen maar neem een maatje mee. Dat is niet alleen leuker maar ook veiliger. Je wilt niet ’s ochtends alleen in het bos gevonden worden na een fatale stuurfout.

oktober, 2021

23okt09:0011:00Clubrit Klundert (TR2)

24okt09:0011:30Clubrit MTB Rucphen

30okt13:0015:00Clubrit Achtmaal (TR3)

31okt09:3012:00Ledenvergadering FC Brabantia

X