Archief Toernieuws

WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN BIJ TOERTOCHTEN?

By 17 februari 2020 No Comments

Waar moet je rekening mee houden bij toertochten?

Het seizoen 2020 is weer begonnen. De eerste clubrit zit er al weer op. De start van het zomerseizoen betekent ook dat er weer toertochten worden georganiseerd. Hieronder wat belangrijke tips voor als je besluit deel te nemen aan zo'n tocht.

Toertochten kom je in verschillende variaties tegen,  van kleine tochten met 300 deelnemers tot mega-evenementen met meer dan 10.000 deelnemers.

Het is daarbij erg belangrijk dat je hier goed voorbereid aan begint en weet wat je allemaal tegen kunt komen tijdens zo’n tocht.

Hieronder wat tips over wat je wel of juist niet moet doen als je deel wilt gaan nemen aan zo’n tocht.

Wel doen.

 • Zorg dat je op tijd weet of je je online moet inschrijven of nog op de dag zelf kunt inschrijven. Niets zo vervelend als aan de start ontdekken dat het maximum aantal deelnemers is bereikt.
 • Vertrek op tijd: houd er rekening mee dat je bij de startlocatie eventueel nog op zoek moet naar een parkeerplaats voor je auto of, bij grotere evenementen, wat verder van de start moet parkeren. Daarnaast kun je tussen 8.00 en 9.00 uur rekenen op grote wachtrijen bij de inschrijftafel. Zeker bij grote evenementen.
 • Neem reservemateriaal mee. Een reserveband, een setje bandenlichters, een fietspompje en een simpele multitool zijn de minimale benodigdheden om weer thuis te komen.
 • Zorg voor een gevulde bidon en wat te eten voor onderweg. Vaak kom je bij toertochten onderweg nog langs een pauzeplaats waar je wordt verwend met een banaan, een krentenbol en/of wat te drinken. Toch wil je niet overvallen worden met een tekort aan energie. Zorg er dus voor dat je altijd een energiereep of gelletje bij je hebt voor het geval.
 • Het klinkt misschien betuttelend en overbodig maar houd je aan de verkeersregels. Een toertocht vindt namelijk niet plaats op een afgesloten parcours. Onderweg kom je auto’s, andere fietsers en wandelaars tegen waarmee je de weg (of bos) deelt. Wees vriendelijk tegen andere gebruikers en geef elkaar de ruimte.
 • Draag altijd een fietshelm en check je materiaal voordat je van start gaat.
 • Zorg dat je een telefoon bij je hebt en het noodnummer van de organisatie. Deze laatste vind je vaak op je startbewijs of krijg je op een polsbandje mee. In levensbedreigende situaties bel je als eerste 112. Bij minder ernstige ongevallen bel je de organisatie.
 • Fiets je mee in een groep, maak dan afspraken over bijvoorbeeld de tekens en doorwisselen. Beter nog: wijs een wegkapitein aan die de groep aanstuurt.
 • Samen uit, samen thuis: fiets je samen met vrienden een toertocht, maak dan goede afspraken. Houd je samen hetzelfde tempo aan of splits je op en zie je elkaar terug bij de finish.

Niet doen

 • Neem geen onnodige risico’s door met een hoge snelheid te fietsen. Een toertocht is geen wedstrijd.
 • Deelnemen aan de tocht zonder daarvoor te betalen, het zogenoemde zwartrijden, kan echt niet. De organisatie steekt veel tijd en energie in een evenement zodat jij zorgeloos kunt genieten van je fietstocht. Tegenover dat ultieme fietsplezier mag best een kleine vergoeding staan, toch?
 • Leave no trace! Neem je een gelletje, banaan of sportreep mee, stop dan het afval in je zak en gooi het op een later moment in de prullenbak. Afval dat wordt achtergelaten na een toertocht geeft ons een slecht imago en daar zullen we hoe dan ook last van krijgen
 • Schreeuwen of agressief gedrag richting andere deelnemers is not-done. Iedere deelnemer aan een toertocht komt in zijn of haar vrije tijd. Geef elkaar letterlijk en figuurlijk de ruimte en ga niet inhalen op smalle paden of drukke wegen. Ben je op zoek naar ruimte om hard te kunnen fietsen, dan kun je beter niet naar een toertocht gaan.

september, 2022

Geen evenementen

Wil je een keer vrijblijvend meefietsen?

Kijk op het rittenschema, kom naar Laco sportcentrum De Vijfsprong en fiets mee.

september, 2022

Geen evenementen

X