Archief Toernieuws

Nieuw seizoen, nieuwe bidons?

By 22 februari 2020 No Comments

Tips bij gebruik van kunststof bidons

Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur en velen hebben nog oude bidons in gebruik. Hieronder enkele tips van het blad Fiets uit hun uitgave van februari 2020

Allereerst: BPA-vrij wil niet zeggen dat er geen risico is, want alternatieven voor BPA komen uit dezelfde chemische familie.

 • Check je bidons en gooi oude bidons weg.
  De meeste bidons zijn tegenwoordig BPA-vrij.
  Heb je nog hele oude exemplaren?
  Leuk voor je verzameling maar gebruik ze niet meer.
 • Vermijd hete dranken in je bidon.
 • Was je bidons met de hand af. Tip van de wetenschappers: was plastic af met de hand en niet in de vaatwasser.
  Gebruik plastic niet in de magnetron Het gebruik van wasmiddelen en hitte vereenvoudigt later de afgifte van chemische stoffen naar de vloeistof.
 • Voor je een nieuwe bidon in gebruik neemt kun je de bidon wegzetten met warm water waarin je 2 eetlepels soda oplost. Daarmee gaat de eerste sterke plastic smaak weg. Het verlaagt niet het risico op afgifte van chemische stoffen naar de vloeistof.
 • Maak de bidons niet te lang van te voren klaar.
  Gooi restjes drank in de bidon weg.
 • Gebruik je veel bidons en maak je je zorgen? overweeg rvs-bidons voor trainingen of als je gewicht geen probleem is.
 • BPA is vooral voor kinderen een risico. Gebruik ze dus niet voor hun appelsapje.
 • Wat is BPA?

  Bisfenol A oftewel BPA is een chemische stof die in veel plastic producten zit en dus ook in de plastic flesjes van SPA, Sourcy of Bar-le-Duc. Deze stof wordt door de fabrikanten toegevoegd om de plastic wat soepeler te maken. Plastic flesjes waar deze stof in zit kun je vaak wat indeuken.
  Er worden wel meer chemische stoffen gebruikt bij de productie van plastic flesjes, maar wat BPA zo gevaarlijk maakt is dat het in je drinkwater terecht kan komen. Dit kan gebeuren als het water voor langere tijd in het plastic flesje zit of als het plastic warm wordt. Als je bijvoorbeeld op een zomerdag een plastic flesje in je tas hebt, is de kans groot dat het plastic warm wordt en de chemische stof in je drinkwater terechtkomt. Je merkt het vaak als je uit een oud plastic flesje drinkt, dan smaakt meestal het water wat anders en je proeft een chemische smaak.

september, 2022

Geen evenementen

Wil je een keer vrijblijvend meefietsen?

Kijk op het rittenschema, kom naar Laco sportcentrum De Vijfsprong en fiets mee.

september, 2022

Geen evenementen

X