Geen categorieRitverslagen

Corona zomer van Henk Hoendervangers

By 29 september 2020 No Comments

corona zomer 2020

Buitenlandse vakantie zat er dit jaar niet door het covid19-virus. Het zijn meerdere korte uitstapjes in eigen land geworden. Telkens als de temperatuur boven de 30 graden werd voorspeld begon mijn bloed sneller te stromen en werd ik ongedurig. Waar ging mijn volgende fietstocht naar toe.

 

De eerste “hittegolf” was eind juni. Ik heb een tweedaagse rondrit in Zeeland gedaan. Met de auto naar Bruinisse en vandaar langs het Veerse Meer, via Zierikzee en de Zeelandbrug naar Veere voor de lunchpauze. Daarna via Middelburg en Dishoek naar de duinen en het Noordzeestrand voor de overnachting in Zoutelande. Na het ontbijt over de West-Kapellese Zeedijk naar Domburg, via Vrouwenpolder en de Oosterscheldekering naar Burg-Haamstede,  Renesse en Brouwershaven en langs het Grevelingeneer terug naar Bruinisse.

 

Eind juni was volgens het KNMI de eerste officiële hittegolf. Hierbij een driedaagse gedaan vanuit een vast overnachtingsadres in Heeze (Oost-Brabant). Eerste dag een rondrit gedaan van Groote Heide Route met uitstapje naar Hamont/Achel (provincie Limburg, België)

Dag twee een rondrit gedaan rondom Asten en Deurne.

Dag drie was een rondrit over de Strabrechtse Heide en natuurpark Stippelberg/Beestenveld.

 

Bij de tweede officiële hittegolf half juli ben ik met een ruime “omweg” naar onze dochter in Wageningen gefietst. De eerste dag via veerpont “Kop van het land” in Dordrecht naar de Biesbosch. Hier een mooie rondrit gemaakt en via de brug bij Gorinchem naar het toeristische Kinderdijk. De overnachting gedaan in Goudriaan.

De tweede dag vindt ik de mooiste rit die ik deze zomer heb gedaan. Van Goudriaan met de veerpont naar Schoonhoven, via de Reeuwijkse Plassen, kasteel en dorp Haarzuilens en Loosdrechtse Plassen in een waterrijke omgeving gefietst. Laatste gedeelte vanaf  ‘s Gravenland tot het overnachtingsadres in Baarn was met een aaneenschakeling van de bloeiende Bussumer heide, Westerheide en Zuiderheide. Het was een groot contrast met de waterrijke, weidse omgeving van het eerste gedeelte.

De derde dag nog een stukje van 60 kilometer van Baarn over de Utrechtse Heuvelrug naar Wageningen.

 

De derde officiële hittegolf volgens het KNMI was eind augustus. Hierbij twee dagen gefietst in Gelderland vanuit een vast overnachtingadres in Echteld.

De eerste dag een rondrit gedaan via Beneden Leeuwen over de waaldijk naar de brug bij Zaltbommel, aan de andere kant langs de Waal verder richting Leerdam om langs de Linge, via Geldermalsen, door de betuwe terug naar Tiel en Echteld te fietsen.

Dag twee rondrit gedaan met twee beklimmingen naar de Posbank. De eerste beklimming vanuit Rozendal; na een afdaling naar Laag Soeren een tweede maal beklommen vanuit De Steeg. Op de top van de Posbank was de beloning met een adembenemend uitzicht over de bloeiende heide.  De terugtocht over de Veluwe ging gepaard met de nodige hoogtemeters via De woeste Hoeve, Hoenderloo, Ginkelse heide nabij Ede, Wolfheeze en Heelsum.

 

Half september waren er voor de tijd van het jaar nog enkele uitzonderlijk warme dagen met weer temperaturen boven de 30 graden. Hierbij een tweedaagse West-Brabant gedaan. De eerste dag het oostelijk deel van West-Brabant via Willemstad, Beneden sas, Oud-Vossemeer, Tholen, Oesterdam, terug via de Bergse Plaat.

De tweede dag het westelijk deel van West-Brabant en België. De rit ging via Berendrecht, Rilland, Calfven, via de beklimming van de rijzende weg in Woensdrecht terug naar Rucphen.

 

Naast de fietstochten met overnachting ook nog verscheidene ééndagstochten gedaan zoals naar  Perron Noord in Kapelle (België), rondrit Hoekse Waard via Piershil, Oud-Beierland, Puttershoek en terug via de Kiltunnel, rondrit vanuit Oisterwijk met landgoed Kampina, St. Michielsgestel,  Haaren en terug via de Udenhout en de Loonse en  Drunense duinen, rondrit Tour de France vanuit Den Bosch (op Strava gaf dat een mooie plaatje als de omtrek van Frankrijk), Trappistenroute in omgeving Westmalle en als afsluiting de Joop Zoetemelk Classic 2019 vanuit Boskoop.

 

Ik heb nagenoeg alle routes uitgezet via knooppunten.nl. Je komt daarbij op de meest toeristische routes. Dat houdt wel in dat niet alle fietspaden verhard zijn. Er zaten behoorlijke stukken onverhard bij (voor zover gravel als onverhard is te kwalificeren) De tochten zijn dus niet geschikt voor een racefiets, maar met mijn toerfiets met banddikte 35 mm goed te doen. Het ging tenslotte om genieten van de mooie omgeving en niet om zo snel mogelijk van A naar B te komen. In een tijdsbestek van drie maanden 2.000 gereden in de onderste helft van Nederland en zodoende ervaren dat ook Nederland schitterend kan zijn en hierbij de corona richtlijn gevolgd om drukke plaatsen te vermijden.

september, 2022

Geen evenementen

X