Belangrijk nieuws

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR JOS VAN GINNEKEN

By 26 april 2021 No Comments

Koninklijke onderscheiding voor Jos van Ginneken

Vandaag, maandag 26 april 2021, mocht onze voorzitter Jos van Ginneken een koninklijke onderscheiding ontvangen uit handen van onze burgemeester mevrouw M. van der Meer Mohr.

Op de ochtend van maandag 26 april 2021 werd onze voorzitter Jos van Ginneken verrast met een bezoek van de burgemeester van de gemeente Rucphen, mevrouw M. van der Meer Mohr.

Het bezoek van de burgemeester overviel Jos in eerste instantie uiteraard, maar al snel was het doel van het bezoek voor hem duidelijk.
Vanwege zijn grote verdiensten voor de wielersport in het algemeen en voor FC Brabantia in het bijzonder kreeg Jos van de burgemeester te horen dat het de koning heeft behaagd om Jos te benoemen tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Voorafgaande aan de officiële uitreiking van de onderscheiding richtte mevrouw van der Meer Mohr het woord tot Jos, waarbij zij de vele verdiensten van Jos voor de wielersport maar ook voor andere maatschappelijke, sociale en culturele activiteiten uitlichtte.

Naast het feit dat Jos al meer dan 15 jaar voorzitter is van FC Brabantia heeft hij ook op andere sociaal-culturele gebieden een grote rol gespeeld binnen de gemeenschap van de gemeente Rucphen en het kerkdorp Sprundel in het bijzonder.

Zo was Jos al vanaf 1963 actief in het bestuur en later als voorzitter van de K.A.J. (Katholieke Arbeiders Jongeren). Dit laatste bleef hij, met een korte onderbreking vanwege zijn dienstplicht, tot aan zijn huwelijk in 1969.

Vanuit zijn achtergrond als K.A.J.-bestuur kwam Jos uiteindelijk terecht als bestuurder bij de Sprundelse Jeugdraad.

Via de Jeugdraad kwam Jos in het bestuur van de plaatselijke P.S.C.C. (Plaatselijk Sociaal Cultureel Centrum), het latere S.K.W (Sociaal Kultureel Werk) en het huidige Dorpswerk Sprundel. Deze stichting was verantwoordelijkheid voor de plaatselijk sociale en culturele activiteiten en voor het beheer van de beide gemeenschapshuizen, De Trapkes en De Vissenberg, met bijbehorend beheerspersoneel. Agogisch personeel wat in Sprundel werkte,  viel onder verantwoording van de overkoepelende gemeentelijke P.B. Stichting (Pastoor Bastiaansen Stichting), alsook de feitelijke gebouwen.

Al snel werd, met het vertrek van de voorzitter Jos benoemd tot de nieuwe voorzitter van het Sprundelse P.S.C.C., waarmee Jos ook meteen zitting nam in het bestuur van de gemeentelijke P.B.Stichting.

Jarenlang heeft Jos hierin m.n. gestreden voor een zelfstandige dorpsorganisatie, waarin verantwoordelijkheid van activiteiten, gebouwen en personeel in z’n totaliteit onder één organisatie zouden vallen. Tot dan vielen personeel en gebouwen onder de gemeentelijke organisatie P.B.Stichting, terwijl activiteiten en beheer van gebouwen onder de plaatselijke organisatie vielen.  Na jarenlang overleg en vergaderingen werd het streven van Jos in 1987 ook een feit.

De 5 dorpsorganisatie’s, omgedoopt tot S.K.W. werden in alle 5 de gemeentelijke kerkdorpen zelfstandig verantwoordelijk voor zowel,  sociaal culturele activiteiten, gebouwen, als alle plaatselijke personeel. Jos concludeerde hierbij: “missie volbracht”!

In ditzelfde jaar (1987) nam Jos dan ook afscheid van het sociaal cultureel werk, na een totale periode van 24 jaar als bestuurder, voornamelijk als voorzitter, actief te zijn geweest binnen de Sprundelse gemeenschap.

Hierna ging Jos zich steeds meer toeleggen op z’n activiteiten voor FC Brabantia, waar hij al sinds 1984 in het bestuur zat. Uiteraard gebeurde dit met dezelfde gedrevenheid,  enthousiasme en doorzettingsvermogen die hem zo kenmerken. Vanaf 2005 tot heden is Jos de voorzitter van deze mooie vereniging.

Dat betekent dat Jos al met al, zo’n 60 jaar actief is als vrijwillig bestuurder: 24 jaar binnen het sociaal cultureel werk te Sprundel en 37 jaar bij FC Brabantia.

 

De onderscheiding is dan ook te benoemen als meer dan verdiend!!

december, 2022

Geen evenementen

Wil je een keer vrijblijvend meefietsen?

Kijk op het rittenschema, kom naar Laco sportcentrum De Vijfsprong en fiets mee.

december, 2022

Geen evenementen

X